Glepphogghogging og glepphoggarøkser på Kalvskinnet 14-18. april

I forbindelse med prosjektet med stavkirke på Trondarnes har det nå vært avholdt nå 2 små samlinger i Trondhjem.  Tømrere , smeder, studenter var samlet til dialog , dokumentering, og hugging.

Deltakerne var :Roald Renmælmo, Henrik Jenssen, Kai Johansen, Mattias Helje, Jon Dahlmo, Hans Marumsrud, Thor-Aage Heiberg  Thor Larssen,  Peter Brennvik, Per Steinar Brevik,  Bertil Parmsten,  Øystein Myhre, også hadde vi litt deltakelse av smedene på NDR Torgeir Henriksen, Odd Inge Holmberget.

 

Vi studerte økser i magasinet på vitenskapsmuseet, kløyvd og glepphoggd  tømmer til portal og dørblad, og diskutert øksemodeller opp mot spor som vi kan se i Holtålen stavkirke. Vi har også besøkt vitenskaps museet og studert  objekter i kirkesamlingen, og sumhuset med middelalder utstillingen med fokus verktøyspor , produksjonsmetode o.l.

Mattias Helje og Hans Marumsrud hadde kveldsforedrag for oss om spiker, låser, og stavkirkeprosjektet til riksantikvaren , virkelig faglig interessante foredrag.

IMG_0792

Utfallet av dette skal ende opp i 8 kopierte øksemodeller som vi vet er datert middelalder og geografisk hører til midtNorge og nordover, som skal brukes i arbeidet med rekonstruksjonen av stavkirken til Trondarnes.

Vi fikk hentet frem ca 30 økser ut av magasinet som vi dokumenterte med tanke på at smeder skulle kunne  tolke og lage en rekonstruksjoner av de oppmålingene vi gjorde.

IMG_0791
Roald tegner profilen på en øks ved å holde linjalen i lodd langs øksa.
IMG_0788
Vekt , Eggvinkel , og en del sentrale mål må med før en smed kan lage en replika.
IMG_0787
Dokumentering av en mulig felløks
IMG_0808
Endelig litt treskjæring i all glepphuggingen

 

Vi tok også en nærmere kikk på en portaltopp fra Ålen stavkirke, den har  muligens stått i Holtålen en periode før den ble magasinert, romansk,(11-1200-talls)  dekorskjæring , med samme  mandelformede motivet som er på søylene i  portalen på stavkirka i dag, så det er stor sansynlighet at de har stått i samme bygget en gang tidligere. Portalen er også fra Ålen kirke.

IMG_0806
mandelformen som er helt lik på søylene i portalen.

Baksiden var tydelig dekormalt med hva vi fort tolker som rose maling , malingen er trolig senere enn skurden.

IMG_0811
baksiden med en del reperasjoner/avstivninger og «rosemaling»

Vi hadde også en befaring på Holtålen stavkirke hvor verktøyspor, arbeidsmetoder/teknikk,  sammenføyniger, sperreverk, innfestninger, blant annet, ble undersøkt.IMG_0825

 

Det var svært givende å jobbe å diskutere med 4 smeder tilstede, de kunne diskutere smed tekniske utfordringer og komme med innspill til oss huggere om modeller, øksevinkler, eller hardhet på stålet. Dette er virkelig god måte å jobbe frem ny middelalder historie på, takk til Roald som var organisator og initiativtaker til dette seminaret.

IMG_0800

Her er et eksempel på to økser og et stemjern som vi har fått laget etter opptegninger vi har laget tidligere, den nederste øksa er fra Steinvikholmen, ( tidlig 1500 talls) den øverste  er en replika fra en som ligger på Universitetes oldsaksamling i Oslo og er et funn fra sørnorge (1200 talls).

Stemjernet er moderne (1800 talls) etter engelsk modell, alt smidd av Bertil Parmsten.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: