I forbindelse med et kurs inviterte Drangedal Bygdetun til dugnad for omlegging av et låvetak. Den gamle taktekkingen har holdt i ca 20 år men har i de siste 10 år gått i fullstendig oppløsning slik at den nesten kunne bare kostes vekk.
Drangedal har et fuktig klima med ca. 1200mm årsnedbør i snitt. Spontak er helt avhengig til å tørke godt mellom nedbørsperioder. Det forlenger levetiden av sponen vesentlig. Mens en må tilpasse tekkemåten ved kysten til vindforholdene og dermed legge så tett som mulig, er det i Drangedal tvert i mot. Her er det lite vind og sponen skal legges så luftig som mulig.
Spon i Drangedal blir hovedsakelig stukket av furu. Det er det dominerende treslaget i området.
For å velge godt egnet furu til spon så lærte vi at en må lete opp stammer med løs og oransje bark langt ned. Trær med slik bark skal være lett å kløye/stikke og er ofte rettvokst. Stokken skulle ha ca 35cm i brysthøyde, være sylindrisk og mest mulig rettvokst og rund.
Malmved er ofte betegnet som veldig bestandig mot råte. Det stemmer nok stortsett. Som spon er furu like holdbart som gran. Her er det klima, leggetekniken og lokale omstendigheter som avgjøre levetiden av taktekkingen.
Som en kan se er det gamle taket godt dekket med furunåler. Noe som sikkert også har fremskyndet råteprossesen fordi opptørkingen, som er særs viktig, ikke har kunnet skje rask nok.
Bilder under viser spon laget av ferske kubber. Disse blir stukket uten koking. Bildet til venstre viser utstikket, det vil si nedre ende av sponet da den blir stukket. Det er nok så ujevnt. Men det var bare bra mente de lokale håndverkerne. Bildet til venstre viser legging med utstikket ned. Men slik bølget spon oppnår en maksimalt med lufting.
Taket blir tekket med 14 » lange spon i 2 lag. Første spon blir delt i 1/3,dvs. ca. 4,5 » og 2/3, dvs. ca 9,5″. En starter slik at 4,5″ spon blir spikret med et lite overlegg på første lekt. Opp på den legges en resterende biten med 9,5″. Den skal legges jamt med første sponrekke. Nå har en et 2 lags tekking av ca. 4,5″. Rekke nr 3 blir da lagt med spon i hele 14″ lengde. Disse skal starte med en avstand av ca. 4″ fra takkanten. Slik overlapper den så vidt de første to lagene og en kan være sikker på at vann blir ledet over til underliggende spon om den som ligger øverst skulle slippe gjennom noe
Mens en på vestlandet ofte legger spon slik at alle rekkene starter fra en gavelvegg til den andre (med hovedvindretning) har Drangedal en tradisjon i å legge spon med vekslende leggeretning. Det gir et luftig tekking fordi sponen vil ikke å ligge «pent» på hverandre. Det er gjort med vilje siden det bidrar til en luftig taktekking og dermed en raskere opptørking. Sponen er dimensjonert fra tynnside med ca.3mm til tykkside ca. 6mm. En stikker på den måten ca. 60 spon per kubbe. Det går ca. 80-90 spon per kvadratmeter.
Sponen blir festet med kun en spiker i den tykke kanten hvor den overlapper og dermed klemmer fast underliggende spon. En skal spikre slik at underliggende spon ikke blir truffet av spikren. Vi brukte 55mm blank spiker fra skogfinsk museum. Blankspiker ruster i overflaten og «biter» seg fast i treverket. Galvaniserte spiker derimot har en glatt overflate og løsner ofte når treverket de er festet inn i er utsatt for vekselvis fukt og tørke.
Tekkemetoden med vekslende rettninger gir et flott flate. På bildet ser en et langt bord så kalt «reia». Et bord som styrer leggingen av sponen slik at den ligger rett og fin og i tillegg gir støtte til håndverkeren. Når en har lagt ferdig ei rekke vil en høre: «reia går»! Det betyr at reia flyttes oppover til neste lekt og gir da styring til legging av neste rekke spon.
Flott innlegg, tror du levetia forringes når det ligger tett undertak?
LikarLikar
Takk. Godt spørsmål! For levetiden av spon og den særs viktige opptørking er det sikkert det beste med en luftig underkonstruksjon, dvs ingen tett undertak. Vi har diskutert dette mye på kurset. Levetiden av taktekking til den må legges om igjen blir kanskje alikevel forlengret siden smålekasjer i midlertid blir fanget opp av nettopp tett undertak : )
LikarLikar
Hei. Vi Stjørdal tradisjonsbåtlag holder på å kalkulere et laftet stornaust med total takflate (begge sider) på ca 115m2. Hvor mye taksingel vil det gå med. Pris på den, stykk eller pr/m2, hvem lager den? Overslag i kostnader i arbeidspenger på legging? Kan du hjelpe med pris her? vh Terje Kilen Stjørdal
LikarLikar
Hei. Det er dessverre ingen som leverer slikt som standard vare, så pris vil avhenge av kven du kan få til å ta på seg å produsere. Dette som er lagt på taket i denne posten er stikker og blir produsert på ein enkel måte med ein sponkniv. Storleiken på kvar stikke avhenger av tømmeret som blir brukt, men det er greitt å rekne med ca 120 -140 stikker pr. m2 takflate. Du kan gjerne sjå på denne bloggposten som viser taktekking som er meir lokal for dykkar område:
Som du kan lese i bloggposten så brukte vi føretaket Pedersen Handverk AS i til å ta arbeidet med rigg og klargjering av taket for tekking. Det er eit lokalt føretak lokalisert i Stjørdal og det kan sikkert vere ein grei start for dykk å ta kontakt med dei for å kome vidare med dykkar prosjekt. Lykke til med prosjektet
LikarLikar