De to bachelorstudentene Jens Møller og Jostein Utstumo som er ved Rørosmuseet (Bygningsvernsenteret) denne vinteren vil delta i tømring av ei laftekasse på 4*5 meter . Vi kommer til å tømre i flatlaft med måssåmus/grop. Flatlaft er det mange kaller 6-kantlaft.
Vi kommer til å tømre i rått tømmer, og vi vil starte i skauen med felling av virke for så å bearbeide det med røing av stokkene inne i en arbeidshall som bygningsvernsenteret benytter.
Det er hovedsaklig Kolbjørn Vegar Os som vil være arbeidsleder/veileder. Jon Holm Lillegjelten og Per Volden vil bli trekt inn ved egna anledninger for å dra linjene enda lenger bakover. Det er også planlagt et kortere opphold hos Henning Sønmør utpå Sømådalen for en introduksjon til skårrålaftet i rundtømmer.
Vi har planlagt å jobbe mye med ord og benevnelser på bygningsdeler og verktøy som er benyttet lokalt. Her har vi en jobb å gjøre, og vi vil forsøke å benytte bloggen flittig for å lage både en diskusjons- og dokumentasjonsarena som kan være nyttig både for oss, andre og ettertiden.
Vi vil også bruke et par dager med to tømrere som lafta hus og hytter ute ved Gjøsvika på slutten av 60-tallet og fram til 1980. Dette var forløperen til det som idag er maskinlaft-produsenten Røroshytta. Dette vil gjøres som oppstarten på tømmerkasse nummer 2 som ikke vil bli ferdigstilt i løpet av denne arbeidsperioden. Her vil utgangspunktet være tørka og sagd tømmer. Intensjonen er å dokumentere det lokale eksempelet på overgangen til den moderne laftebølgen.
Her vil vi samle opp erfaringar og fabuleringar frå arbeidet i tømringsprosjekta gjennom det fyrste året på Røros. Materialet har vi skrive som bloggpostar som er tagga med Rørostømring og som du får fram ved å klikke på lenka.