Skjult dymling ll

Jeg har tidligere skrevet en bloggpost om hvordan vi på prosjektet Heimtveiten har utført laft med skjult dymling. Se tidligere blogpost:Skjult dymling

Under laftesamlinga i Målselv i forbindelse med dette studiet viste Roald Renmælmo måten han har lært å lafte etter Roald Haugli, måten Haugli gjorde var å merke av for dymling under grovmerking, både opp og ned i stokkene, som så blei bora når stokken blei snudd for å hogge laftet.  Dette var interesant for meg, og jeg har prøvd det ut på vår rekonstruksjon av laftemetoden på stallen. Stallen har ikke dymlinger annet enn i kinnungene, og oppe i røstet.  Jeg fant det best ved å bore og sette i dymling i underliggende stokk først, og så legge på den nye stokken over.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Grovmerking av stokk, med merking av skjult dymling.Foto Magnus Wammen

 

 

Tanken her er at nå ligger kinnungen i garpehogget og oppå dymlingen i siden mot døra.  Dymlingen er omtrent 3″høy, dvs. omtrent det grovmerkina og stokken skal ned i første runde. Tanken med å ha med dymlingen først, er å redusere mulighetene med halvparten av en mulig forskyvning når jeg borrer opp for den oppmerkede dymlingen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Merking av dymling Foto Magnus Wammen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Meddraging med den skjulte dymlingen i stokken. Foto Magnus Wammen

Her er stokken grovhogd og er nede på meddrag, med ferdig borra dymling i seg.

Dette syntes å fungere kjempefint. Vi har kontroll på stokken sideveis mot døra, og det er ingen arbeid mere med den under merking for siste merking (meddraginga)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 tankar på “Skjult dymling ll”

  1. Denne måten du viser, med å sette demlingen i understokken før du merkar for boringa i påstokken, har eg også vore borti. Konrad Stenvold i Frihetsli i Dividalen forklarte at han hadde brukt denne metoden når han tømra. Då fekk han spissen av demlingen til å lage eit merke i stokken som vart punktet som ha bora holet etter. Eg spurte ikkje spesielt om det, men eg trur det var snakk om å bore med ein sylindrisk spiralbor for demlingane. Det blir litt forskjellig frå å bore med ein konisk navar. Den koniske navaren har lett for å dra seg litt sidevegs når ein borer. Det resulterer gjerne i at demlingen må justerast for at stokken skal bli liggande riktig i veggen.

    Likar

    1. Takk for innspill! Det er nok noe å prøve med å ha spiss dymling som setter spor av seg selv. På stallen finner vi ivertfall et spor etter «navarbit» som på stallen er forma som et trekanta hakk for å få navaren til å starte enklere og kanskje for at den skal treffe mer eksakt? Jeg skal prøve å finne igjen navarbitet og se om den er hogd i understokken eller overstokken.

      Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: