Sjelden knute på Trondenes

På Tirsdag 1 mars var vi en gruppe med studenter fra NTNU, Tradisjonelt bygghåndverk på befaring på loftet i Trondenes kirke. Her kikket vi nærmere på noen gamle tømmerstokker som hadde en spesiell knute. Den kan sammenlignes med knuten i Lydvaloftet og Storstova på Agatunet begge anslått til 1200 talls bygninger så vi kan vel si at den har alderdommelige trekk. Vi dokumenterte med foto, oppmålinger og tegning av knuten med tanke på å prøve å gjenskape den og da spesielt med tanke på arbeidsprosess og oppmåling, oppmerking.

Jeg velger å bruke begrepet knute da jeg bor og jobber i Verdal og det er tradisjonen her når man beskriver tømmerstokker som er felt sammen. Lengre nord er begrepet nov vanlig.

IMG_3674
En av våre skisser med mål. Foto: Kai Johansen

Tilbake på Midt Troms museum i Målselv prøvde vi å tømre en knute med utgangspunkt i den informasjonen vi hadde fra Trondenes. Vi startet med å forme tømret ovalformet med omtrentlige like dimensjoner som originalen. Videre begynte vi å måle inn fastpunkter fra oppmålingene vi hadde gjort, men fant ut at vi ble nødt til å hugge litt på ”frihånd” og etterligne knuten etter foto, da målingene ikke gav alle vinkler. Knuten har en ”tapp” i underhugget, noe som gjør den sterk og imot strekk og dra krefter og bra mot trekk.

Det som også er verdt å merke seg er at knuten var tjærebredt, noe som ikke er vanlig på tømmer fra middelalderen, hvis det ikke da er snakk om kirketømmer, kirkene ble tjærebredt. Det kan jo være andre tradisjoner langs kysten med hensyn til klimaet. Vi fant to stokker  merket 7 og 8  og de passet sammen i medraget og i dumlinghullet, det var borret med navar halveis inn fra over og undersiden, andre enden var hugget tvert av.

Det ble litt knapt med tid , men vi fikk en prøveknute som ble ganske tett opp mot originalen. Vi var i hovedsak tre studenter som jobbet med knuten, Henrik Jenssen, Målselv, Henning Jensen, Norsk Folkemuseum, Kai Johansen, Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Versjon 2
Orginalknuten ligger her med måddåfaret opp, det som gjør den litt spesiell er den lille «tappen» i underhugget. Foto: Kai Johansen
IMG_3552
Nærbilde av «tappen»og tydelige merker etter hvordan øksen er brukt. Foto: Kai Johansen
IMG_3618
Stokken blir ovalformet med øks og pjål. Foto: Kai Johansen
IMG_3655
Første nedhugget i understokken, her jobbet vi ganske nøye med oppmålingene vi hadde gjordt i kirka. Foto: Kai Johansen
IMG_3657
Kinninger på overstokken ferdig og klar for nedstikking med passer. Foto: Kai Johansen
IMG_3666 (1)
Til siste nedfelling brukte vi sot for å se bedre hvor det var trangt. Foto: Kai Johansen
IMG_3678
Detalj av det bortkome trevet over koven på Lagmansstova på Aga. Hoggemåten som i Jutulstuggu frå Uv i Rennebu kan finnast elles i storstovo. Aga i Ullensvang. Kilde: Arne Berg, Norske tømmerhus frå mellomalderen, bind 5.
IMG_3675 (1)
Noen av knutene i Lydvaloftet på voss også kjent som Oppigardsloftet. Kilde Arne berg, Norske tømmerhus frå mellomalderen, bind 5.
_P7C8937
Det var to stokkar som høyrte saman. Stokkane var merka nummer 7 og nummer 8. Desse høvde saman med lengde, plassering av demling og medfar. Legg merke til at nova er tjærebredd. Det er også spor etter utvendig tjærebreing på utvendig vegg langs etter stokkane. Her er det innvendig vegg vi ser. Foto: Roald Renmælmo

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: