Alderdommelig Stol tilhørende Vuku kirke i Verdal

I vår oppdaget jeg en stol på Digitalt museum,  det sto at den tilhørte Vuku kirke. Den var innlemmet i Tjønnelandsamlingen ved Norsk Folkemuseum i 1995, dette er en ren fotosamling, noe som betydde at stolen burde fortsatt være i Vuku kirke. IMG_3781

Jeg syns stolen var litt alderdommelig i konstruksjonen og jeg ble nysgjerrig på hva dette var slags møbel både kirkelig og handverksmessig.

Jeg kontaktet Per Sælleg ved Vuku kirke rundt 1 mai og lurte på om det var mulig å få studere stolen. Det var litt vanskeligere enn hva jeg hadde trodd, etter to uker med leting,              e-poster, kontakt med det lokale historielaget,  og de gamle kirketjenerne var det ingen som visste noe om stolen. De hadde aldri sett den, den kunne ikke tilhøre Vuku kirke det måtte være en feilregistrering ved Norsk Folkemuseum, ble det konkludert med. Etterhvert gav jeg opp og  begynnte å lure på hvordan man kunne finne ut hvilke andre kirker som var besøkt på samme tur i 1995 av Norsk Folkemuseum og om det var mulig å finne ut av hvilken kirke  den egentlig sto.

Så ca 15 august  fikk jeg en sms med melding om at stolen var funnet. Nå hadde kirketjener og organist finkjemmet kirka flere ganger og under en trapp lå stolen.

IMG_3783
Stolen har en tydelig bunnramme som holder føttene i position noe som bidrar til å gi den et alderdommelig preg

Jeg hentet stolen og begynte å studere den alle veier på leting etter verktøy spor, oppmerking,  sammenføynings detaljer, hva kunne denne stolen fortelle om hvordan den hadde blitt til og hva hadde den blitt brukt til.

Jeg fant spor etter merkesyl, sag, borr ,dreibenk, skrubbhøvel, sletthøvel, profilhøvel, tappjern, kanskje grøypjern

 

 

IMG_3788
På toppen av ryggen ser vi inntappingen av ryggstøtten, grovt enkelt , baksiden er referansesiden da fremsiden av foten skrår utover, kan sporet for ryggstøtten være laget av et grøypjern?

 

IMG_3787
Av alle  tappinger var det kun de som gikk mellom fram og bakfot i setet som hadde firkant tapp, alle de andre var runde tapper.
IMG_3791
Firkant tapp i lengderetinigen og rund tapp i resten av stolen, her ser vi tydelig at profilhøvlingen har skjedd etter at stolen var ferdig montert , dette finner jeg fler eksempler på.
IMG_3792
Et tydelig riss hvor det er saget  inn for tappen.
IMG_3793
Toppen av ryggen/ bakfoten her ser vi en foring/ kile for å fylle ut, og ryggplata et skrådd på beggesider for å passe inn i sporet.

Her kan man undre seg litt med tanke på utformingen av sporet rygg-tavlen feldt inn i, sporet ligner litt på U formet i bunnen, man kan jo lure på om det er brukt grøypjern her.

IMG_3796
Kile mellom armlen og bakfot 

IMG_3786

All innfestning var gjort med treplugger som var firkantet i overflaten og rund der de kom ut på andre siden.

IMG_4092
Påmerking med syl /knivspiss  for å bore hull for dreide spiler. Tappene i  spilene var spikket, de var tilnærmet firkantet nærmest dreiingen. 
IMG_3845
Her ser vi også tydelig at profilering har skjedd etter montering, og kiling av rund tapp.
IMG_3818
Her har profilhøvelen stoppet i setet 3″ tommer over setet.

Arbeidsprosess

Her er min arbeidsprosess på å prøve å gjenskape både arbeidsprosess og en stol.Jeg startet med å slipe et tappjern til ønsket profil, så laget jeg en høvel med ønsket profil i sålen.

IMG_3831
Tappjern som ble slipt om til profil som passet profilen på stolen.
IMG_3835
Lagde en høvel med ønsket profil i sålen 
IMG_3836
Så begynte jeg å grovhugge delene før jeg høvlet dem
IMG_3837
Så høvlet jeg alle delene på dimensjon
IMG_3844
Delene begynner å bli klar til tapping.
IMG_3847
De runde hullene ble boret med håndborr

Med originalen ved siden av var det veldig greit hvis jeg var i tvil om om et mål.

IMG_4088
Malingen minner mye om Falurødt den er ikke vannfast, jeg skulle tørke av stolen med en fuktig klut og fargen svertet av med en gang.

 

Hva kan denne stolen ha vært brukt til ?

Det blir jo bare spekulasjoner, men den er 55cm høy på setet noe som er ca 10 cm høyere enn en vanlig stol, og den har armlener. Jeg tror at den ikke har vært brukt av organisten da armlenen har vært i veien for han, og jeg tror den er eldre enn orgelet i kirka.

jeg tror det er en stol som har stått langt frem i kirka  i koret og vært i bruk av presten, da både høyde og armlener gir autoritet i forsamlingen.

Når det gjelder alder er det profilhøvelen som er det mest moderne verktøyet som har etterlatt spor på stolen, og det er tydelig at det er skjedd etter den er tappet sammen og montert, høveltannen har stått skråstillt i høvelstokken. Det er vanskelig å falle ned på et årstall, men konstruksjonen, tappingene, tyder på sent 1600-tidlig 1700 tall.

Hvis profilen er påført ved en senere anledning kan stolen være enda eldre, kanskje hørte den til i Kirka som sto på Auskin som ble flyttet ned i bygda  1654.

 

3 tankar på “Alderdommelig Stol tilhørende Vuku kirke i Verdal”

  1. Det var ein interessant prosess du har vore gjennom. Gode tolkningar og analyse av stolen og verktøybruk. Det einaste eg savna må vel vera analyse av materialbruken i originalstolen og om du har lagt vekt på å bruka tilsvarande material i den nye stolen. Godt jobba!!

    Likar

    1. Når det gjelder materialbruk er stolen i hovedsak furu kun setet og ryggplata er i gran . Kvaliteten på materialene er i mine øyne god. Tettvokst furu litt vanskelig å si om andel kjerneved, da materialene er ganske mørke av tidens tann. Grana er relativt hurtigvokst , men ikke mer enn at funksjonen som sete og ryggplate er godt ivaretatt.

      Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: